אודות אורי גלר

קראו אודות האומן אורי גלר ולמדו על ילדותו, הקריירה שלו כאישיות טלוויזיה והמוזיאון שהקים.

אורי גלר נולד בישראל ב-20 בדצמבר 1946. הוריו היו ממוצא הונגרי ואוסטרי, ומצד אימו הוא קשור לזיגמונד פרויד אבי הפסיכולוגיה.

בהיותו בן ארבע, כששיחק בגינה ליד ביתו, אורי חווה מפגש מסתורי עם כדור זוהר שכולו אור. קצין לשעבר בחיל האוויר הישראלי, שהיה עד ראייה למפגש הזה, אישר לאחרונה את האירוע המסתורי הזה. כשהיה אורי בן חמש הוא הבחין לראשונה בכוחותיו הייחודיים. יום אחד, במהלך הארוחה, הכפית שאחז התעקמה בידו ונשברה, אף שלא הפעיל עליה לחץ פיזי. הוריו היו מזועזעים במקצת, ובאותו זמן אורי לא דיבר על האירוע עם אחרים. עם הזמן הוא פיתח את הכוחות האלה בבית הספר באמצעות הדגמתם לתלמידים. אימו סברה שהוא ירש אותם מזיגמונד פרויד. כשהיה בן 11 עבר עם הוריו לחיות בקפריסין, שם חי עד גיל 17 ואז שב לישראל, שירת כצנחן בצה”ל ונלחם במלחמת ששת הימים בירושלים שבה נפצע במהלך הקרבות.

בשנת 1969 התחיל אורי להציג את יכולותיו בטלפתיה ובפסיכוקינטיקה בפני קהלים קטנים, ובתוך שנתיים, בזכות הופעותיו הרבות, הוא נעשה מוכר בכל בית בישראל. אורי קיבל עידוד אדיר מראש הממשלה דאז, גולדה מאיר. כשנשאלה גולדה בתוכנית רדיו ארצית מה היא מנבאת לעתידה של ישראל, השיבה: “אל תשאלו אותי – תשאלו את אורי גלר”!

בשנת 1972 עזב אורי את ישראל ונסע לארצות-הברית לבדיקות מדעיות של ה-CIA. בדרכו לארצות הברית עצר בגרמניה ושם הצליח לעצור, בפני קהל של עיתונאים וצלמים, רכבל ומדרגות נעות, כשהוא משתמש בכוח המחשבה בלבד. אחרי שהייה קצרה בגרמניה נסע לארצות הברית בהזמנתו של קפטן אדגר מיטשל, האסטרונאוט מאפולו 14, האדם השישי שדרך על הירח, וכן בהזמנת המדען, הממציא והסופר אנדריאה פוהריץ’, שלשניהם היה קשר הדוק עם ה-CIA. בין המדענים הבולטים שפגש אורי בארצות הברית היו פרופ’ ג’רלד פיינברג מהמחלקה לפיזיקה של אוניברסיטת קולומביה, רונלד הוק מהמעבדה הלאומית לורנס ליברמור, רון רוברטסון מ״הוועדה לאנרגיה אטומית״ וד״ר וורנר פון-בראון מנאס״א, ״אבי עידן החלל״, שהעיד כי אורי כופף את טבעת הנישואין שעל אצבעו בלי שנגע בה. בשנת 1998 נפגש אורי עם בריאן ג’וזפסון, פרופסור לפיזיקה וזוכה פרס נובל לפיסיקה לשנת 1973. הוא גם השתתף בניסויי מעבדה שונים. אלה מתוארים ומתועדים במלואם בשילוב איורים מדהימים בספר Papers The Geller. הספר זמין לקריאה באתר של אורי גלר.

אורי עבר בדיקות וניסויים במכונים ובאוניברסיטאות בארצות הברית הקשורים ל-CIA, וגם באירופה שם נבדק כישרונו המיוחד באוניברסיטאות הקשורות לארגון MI5. הבדיקות מתועדות בסרט שבו תוכלו לצפות באתר של אורי. ניסויים מבוקרים חשובים אלה פורסמו בעיתונים מדעיים ובכתבי עת יוקרתיים בארה״ב ובבריטניה וגם בסרט ״החיים הסודיים של אורי גלר״. באתר של אורי תוכלו לראות ציטוטים מדעיים ותמונות של אורי לצידם של מדענים מובילים. ב-2018 פירסם ה-CIA דוח מסכם ובו תוצאות הבחינות שעבר אורי גלר. בדוח נאמר: “אנו מוצאים שאורי גלר עבר את הניסויים בהצלחה והוכיח יכולות תפיסתיות פראנורמליות בצורה משכנעת וחד-משמעית.”

כישוריו האומנותיים של אורי התגלו כבר בילדותו. רישומיו, ציוריו ויצירותיו הוצגו בגלריות ובמוזיאונים חשובים בארצות הברית, באירופה, ביפן ובישראל. אורי גלר פגש אומנים גדולים כמו אנדי וורהול, פיקאסו, פיטר מקס, דיוויד הוקני וג’ון לנון, שהיה ידידו הקרוב בניו יורק בשנות ה-70. לאחר שסלבדור דאלי התרשם מכוחו של גלר הוא לימד אותו סגנון ציור חדש. יצירותיו של אורי גלר כוללות כלי קרמיקה, עיצוב עם גבישי קריסטל, תכשיטי קריסטל טבעי ושעונים, והן מבוקשות מאוד ברחבי העולם. הציורים של אורי מופיעים באלבומים של בלינדה קרלייל ושל מייקל ג’קסון. אורי גלר גם עזר לעצב את הלוגו של להקת הבנים אן סינק המצליחה מאוד בעולם.

בשנת 1992 יצר אורי יצירת מופת ייחודית: ״אפקט גלר״ – הוא ציפה את מכונית הקדילרק 1976 שלו, בעזרת אומן הברזל אבי פינס, בסכו״ם. היצירה הפכה להצלחה מיידית והוצגה במוזיאון ישראל בירושלים. נוסף על כך, יותר ממיליון איש ראו את ״אפקט גלר״, כולל ראש ממשלת בריטניה, בתערוכת הרכב הבין-לאומית באנגליה. המכונית הוצגה לאחר מכן באירועי צדקה רבים שבהם השתתפו מאות עיתונים, במגזינים ובתוכניות טלוויזיה ברחבי העולם. מאוקטובר 1999 היתה הקדילרק מושאלת למוזיאון לאמנות חזותית אמריקאית בבולטימור באינר הארבור, במרילנד ארה״ב ובמוזיאון הלאומי ״ביולי״ באנגליה.

מאמרים חשובים שנכתבו על אורי גלר התפרסמו ברבים מהעיתונים וכתבי העת המובילים בעולם. אורי עצמו כתב טורים קבועים בעיתונים יומיים ושבועונים בעולם. כמו כן הוא פרסם סיפורים קצרים מפרי עטו, והם הופיעו בעיתונים ובכתבי עת ברחבי העולם. שמו של גלר הופיע מאות פעמים גם בתשבצים ברחבי העולם. בחוברת קומיקס שהופיעה בהוצאת מארוול קומיקס. במאי 1976 כיכב אורי כדמות הראשית – ״כוכב האור המדהים מכול – אורי גלר שאין דומה לו״. שמו של אורי גלר הוזכר בסדרות טלוויזיה ובסרטי קולנוע רבים: אנני הול, וורן אלן, רוזאן, חברים, הרפתקאותיו של סופרמן ועוד רבים אחרים. וכן שיחק בתפקידים קצרים בכמה סרטים עלילתיים.

עיקום הכפיות של אורי גלר חדר לתרבות העולמית ונתן לה השראה – לדוגמה, בסרט מטריקס, בכיכובו של קיאנו ריבס, יש סצנה שבה נער מכופף כפית ואחריה יש דיון על טבע המציאות. שמו של אורי נזכר בשירים של להקות מפורסמות, נכתבו עליו שירים, ובגוגל יש מיליוני אזכורים של שמו. אורי הופיע בטלוויזיה ברחבי אמריקה, אירופה, אסיה, אפריקה ואוסטרליה. הופעותיו בתכניות אירוח הביאו לו פרסום רב. חייו ועבודותיו היו נושא לסרטי תעודה מוצלחים בערוצים דוקומנטריים בעולם ובישראל.

ארגונים רב-לאומיים מובילים הזמינו את אורי ליישם את יכולותיו המיוחדות במפעלי מחקר, באיתור שדות נפט, מרבצים מינרליים, אבנים יקרות ויהלומים ברחבי העולם. בעקבות הצלחתו של אורי באיתור שדה נפט ימי ענקי עבור חברת הנפט הלאומית של מקסיקו פמקס (Pemex), נשיא מקסיקו חוסה לופז/לואיס פורטיו העניק לאורי באופן אישי אזרחות מקסיקנית, כאות לכבוד ולהוקרה על תרומתו.

אורי מבוקש מאוד כמרצה מעורר השראה בארגונים מובילים ובתאגידים בחמש היבשות. הוא ניהל סדנאות מוטיבציה גדולה עבור נוברטיס, חברת התרופות שהיקף עסקיה מיליארדי דולרים. הוא התבקש להרצות באוניברסיטאות של קיימברידג’ ואוקספורד, ונאם בפני הסטודנטים. גלר היה הנואם מעורר ההשראה בעל הדירוג הגבוה ביותר של נוברטיס ושל פורום ארגון הנשיאים הצעירים של ארה״ב (YPO). הוא הרצה באוניברסיטה של פראפסיכולוגיה של האו״ם, בכנס מוקשים קטנים, באוניברסיטת לונדון, במרכז טיסות החלל גודארד של נאס״א, בחברה הגיאוגרפית המלכותית, במנסה, בסוני, ברולס רויס, ברויטרס, בגוגל גסמן, בענק הכימי של טורקיה ועוד. ברמה הבין-לאומית, אורי הוכיח בהצלחה את כישוריו בקרב ראשי המשלחות של ארצות הברית וברית המועצות בנושא השיחות על נשק גרעיני וחלל במשלחת האמריקנית בג’נבה.

בשנת 2004 הקים אורי את קרן הצדקה ע״ש אורי גלר, ודרכה הוא עוזר לילדים חולים, לקשישים ולארגוני צדקה שונים. אורי עזר במשא ומתן על הסכם ידידותי בין הסהר האדום הפלסטיני למגן דוד אדום. ״אורי גלר לא רק עזר לשבור את הקרח בכישורים שהפכו אותו למפורסם – מספר לא מבוטל של כפיות כפופות על הכביש שהוביל להסכם״, אמרה נשיאת שוויץ מישלין קלמי-ריי. ״כאשר הוא מילא תפקיד מרכזי בסיוע למגן דוד אדום ולסהר האדום להתקבל לארגון הצלב האדום הבין-לאומי”.

יותר מ-20 ספרים נכתבו על אורי גלר. יותר מ-2,000 פרסומים שיצאו לאור מאז 1970 ציינו אותו בהבלטה, כולל אנציקלופדיות ומילונים רבים. אורי עצמו כתב 15 ספרים: הראשון היה ״שון״, רומן המתאר את ניצוליו של סופרמן נפשי שנלכדו במלחמה הקרה. הספר הראשון שלו נמכר ב- 100,000 עותקים ברוסיה – מספר שיא לרומן ראשון של סופר מערבי במדינה הזאת. ״הסיפור שלי״, הכרך הראשון של האוטוביוגרפיה של גלר פורסם לפני שמלאו לו שלושים והוא תורגם ל-13 שפות. הספר ״אפקט גלר״, שפורסם כעבור עשר שנים, חושף כמה גילויים סנסציוניים על חייו ועל מפעלו. ספרו הרביעי, ״סודות הגורל של אורי גלר״, מלמד אנשים כיצד להשתמש ביכולותיהם הנפשיות, בחשיבה החיובית ובתזונה בריאה כדי לשפר את רווחתם שיפור רב-משמעות. ״שנה את חייך ביום אחד״ הוא ספר צבעוני בפורמט גדול, המראה לקוראים כיצד לשפר את חייהם באופן מיידי.

בראשית שנת 2007, עלתה למסכים סדרת הטלוויזיה ״היורש״, שנוצרה על ידי אורי גלר ו״קשת״. הסידרה זכתה לאחוזי צפייה גבוהים ביותר, והושקה ברחבי העולם. אורי גלר, יחד עם ״קופרמן הפקות״ ו״קשת״ שיצרו את הפורמט, סייעו להתאים אותו לחברת התקשורת הגרמנית ״פרוזיבן״, שם אחוזי הצפייה בינואר 2008 עלו משמעותית. הסדרה זכתה להצלחה אדירה גם בהולנד, הונגריה, טורקיה, יוון ורוסיה. העונה השלישית ב-2010 זכתה אף היא היא להצלחה רבה.

העונה השלישית של הסדרה ההולנדית ״אורי גלר הבא״ זכתה בשנת 2010 להצלחה רבה. בשנת 2011 הדהימה ההופעה החיה בטלוויזיה ״תופעת אורי גלר הבא״ את אוקראינה במשך 11 שבועות. בשנת 2012 זכה אורי בפרס גולדן גרולה היוקרתי, בוועידה ה-11 של ״מאסטרס אוף מג’יק״ בסנט וינסנט באיטליה, בהשראת עולם הקסמים. ב-2012 קיבל אורי גלר את פרס קרן הכוכבים בבית הקהילות (בתי הפרלמנט) בלונדון, לאות הוקרה על מפעל הצדקה שלו. בשנת 2015 קיבל אורי את “גביע הקוסם” על תרומתו לעולם הקסמים. ביולי 2013 יצר הבמאי זוכה פרס האוסקר, ויקראם ג’איאנטי, סרט תיעודי באורך של 95 דקות עבור הבי-בי-סי ששמו ״החיים הסודיים של אורי גלר – מרגל נפשי?״. הסרט התיעודי זכה לשבחים רבים ועורר עניין בתקשורת העולמית ובעיתונים המובילים בעולם.

לאחר 48 שנים שבהן לא התגורר בישראל, החליטו אורי גלר וחנה רעייתו לשוב לארץ. הם בחרו לגור ביפו העתיקה, שהיתה תמיד קסומה בעיניהם.

לפני כשנתיים הוצג בפני אורי בניין עתיק ויפהפה. אורי התאהב במבנה ובו במקום קיבל השראה להקים בו את ״מוזיאון אורי גלר״. ״במהלך הקמת המוזיאון, מספר גלר, “נחשף, לתדהמתי, חלל גדול ובו כוכים חצובים. במהלך העבודות הבחנתי בצד בערימת עפר. הרגשתי אינטואיטיבית שיש שם משהו, וביקשתי מהארכאולוגים לבדוק אם אני צודק ומה נמצא מתחתיה״. להפתעת פקחי רשות העתיקות, נגלה לעיניהם ממצא מיוחד: בית מלאכה לייצור סבון (״מסבנה״ בערבית). זהו מפעל מרשים להכנת סבון מהתקופה העות’מאנית ובו חללים תת-קרקעיים גדולים. ״בית המלאכה הזה, שלא היה מוכר עד כה ושלא ברור מי היו בעליו המקוריים, הוא השני הידוע ביפו. המקום השתמר בצורה מעוררת התפעלות, ויש בו שקתות לערבוב חומרי הגלם של הסבון, אגן בישול גדול, תא בערה, בורות מים וחללים תת-קרקעיים ששימשו כמחסנים. המפעל שהתגלה מאפשר לשחזר את תהליך הייצור העתיק וכן להשוות אותו למפעלים דומים ששימרו את תהליך הייצור המסורתי עד היום״.

מוזיאון אורי גלר נפתח לקהל הרחב ב-2021. המוזיאון כולל שטחי תצוגה לפרטי אומנות שאורי קיבל ורכש מאנשים מפורסמים ברחבי העולם, תצוגה ארכאולוגית של מפעל הסבון שהתגלה בעת שיפוץ חלל המוזיאון, וכן חנות ובית קפה הצמוד למבנה המוזיאון.

שינוי גודל גופנים